Doorgaan naar hoofdcontent

De Dorpswinkel

Vorig jaar sloot onze laatste dorpswinkel (Rikkies Ilpendam) waar wij leverden de deuren, in de jaren 80/90 had onze vader er nog een tiental als klant. De meesten gesloten omdat de ondernemer met pensioen ging. Altijd hard gewerkt en zuinig geleefd. Huis afgelost en een loods of winkel om te verhuren dus dan kon dat gelukkig wel. Overname was niet mogelijk. Als er al een opvolger zin in had om 6 dagen in de week 50 weken per jaar in de dorpswinkel te staan, bleek het economisch niet meer haalbaar als je en pand moest huren of kopen. Ook was het klantenbestand veranderd en lieten de meeste dorpelingen de boodschappen bezorgen. Of erger nog; ze brachten en haalden hun pakketten, gebruikten de pin of OV chip automaat of kochten een kraslot. Daar verdient de dorpswinkel net niks aan. Als de winkelier echt mazzel had haalden klanten doodleuk een pakket van de online wijnboer bij je op terwijl jij een schap vol wijn had. Maar kennelijk niet de goeie soort? 

Begrijp mij niet verkeerd ik ben erg van de vrije markt dus als jij die wijn lekkerder vind, of de ondernemer leuker op insta, of goedkoper, dan mag je natuurlijk die wijn bestellen bij de internet aanbieder. Maar asjeblieft! Klaag dan niet als de dorpswinkel ermee stopt. Want ook dat is de markt.


Werk jij voor niks? Werk jij 7 dagen in de week? Nee? Verwacht dat dan ook niet van een ander. Wees blij als iemand dat wel heel erg leuk vind! Pensioen was een reden van stoppen maar ook voor velen financiële haalbaarheid, of simpelweg het feit dat 7 dagen werken nog niet genoeg was. Een goede winkelier is vriendelijk en gedienstig, maar je moet ook van vele andere markten thuis zijn, financieel, personeelszaken, marketing, inkoop, onroerend goed en als laatste mazzel hebben dat er geen medewerker langdurig ziek word in je kleine winkeltje, en je moet ook nog bereid zijn om minimaal  6 dagen in de week er volledig voor je klant te zijn.


Het is daar toch altijd druk? Zeggen mensen vaak, maar druk en iets opleveren is nog heel veel lastiger dan het lijkt. En: als het alleen druk is op het tijdstip dat jij er bent dan is dat vaak niet voldoende. 


Deze column staat al een jaar op mijn computer, ik wilde hem niet publiceren omdat het nieuwe bestuur van Anne&Co er zo vol voor ging. Ik wilde niet negatief doen, ze gingen knallen. En dat hebben ze gedaan! Echt petje af! 


Maar een jaar later, kwam er dit weekend een noodkreet, want zo kan het niet langer, net te weinig omzet, net te weinig vrijwilligers. Dus zelfs een winkel, die voor 90% op vrijwilligers draait kan de kop bijna niet boven houden. Het is teveel werk, voor te kleine opbrengst. 


Mensen echt: winkelier zijn (commercieel of zelfs stichting) is geen makkie. In steden en dorpen is het een gemis, ik snap dat als geen ander. Maar tijden veranderen, mensen veranderen, plekken veranderen. 


En wil je niet dat de winkel weg gaat? Dat zit er maar 1 ding op: elke dag boodschappen gaan doen. Voor niets gaat alleen de zon maar op. Niet bij jou, maar ook niet bij een ander. 


Winkel zou een werkwoord moeten zijn



Reacties

  1. Je slaat de spijker op zijn kop Greetje. Er is trouwens ook nog het jouw welbekende oude spreekwoord: werk aan de winkel, met een winkel, en al helemaal als je daarnaast ook nog zelf produceert, en nog wat extra service verleent ben je echt never nooit klaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ook aardige mensen gaan failliet

  Geloof mij, failliet gaan is een hele toestand. Ik zou het je niet aanraden .. maar als het moet, doe het dan wel. Failliet gaan is een bedrijfseconomische beslissing die je neemt als je alle stenen omgedraaid hebt, alle dubbeltjes en kwartjes opnieuw heb geteld, en tot de conclusie komt dat je bedrijf niet meer financieel gezond genoeg is om een goede toekomst tegemoet te gaan.     Maar de afgelopen weken heb ik ook gemerkt dat failliet gaan nog maar al te vaak word vastgeknoopt aan draken van ondernemers, die overal een zooitje van maken, niet te vertrouwen zijn, en een spoor van ellende achter laten. Of aan mensen die al jaren aan het trekken zijn aan een dood paard met alle ellende in financi ë le en emotionele zin voor zichzelf en hun omgeving.    De eerst genoemde ondernemer valt wat mij betreft onder de slechte mensen en die hou je altijd en overal. Daar hebben we het maar niet over. De tweede ondernemer bewonder ik om zijn of haar doorzettingsvermogen, als dat de reden is. Wa

Morgen kan alles anders zijn

Het leven is onvoorspelbaar en je weet nooit hoe het loopt, als je daar rekening mee houd valt het altijd mee. En zelfs al valt het allemaal wel heel erg tegen, dan ook komen er daarna weer mooie nieuwe dingen. En als het allemaal tegen valt .. dan zie je dingen ook weer anders. Ik ben bijvoorbeeld nu extra blij dat we altijd onze concurrenten als collega’s hebben gezien. Aardige mensen, hardwerkend net als wij zelf, die het beter proberen te doen als wij. En wij natuurlijk beter dan hen. Want uiteindelijk vecht je allemaal voor je eigen toko. Dat is wat je passie, je levenswerk is. Je gaat geen brood halen bij de concurrent, en je stuurt de klant er niet heen voor wat je zelf ook hebt. Je deelt ook zijn vacatures niet, want je bent ook niet gekke Gerrit. Maar je loopt elkaar niet voorbij en je bent er voor elkaar als het nodig is, met sommigen drink je zelf af en toe eens koffie en heb je nog een betere klik.  Je bent je daar niet per se bewust van tot met moment komt waarop je eigen

Pas jij wel in het juiste hokje?

Heel erg vroeger toen we nog sms’ ten had ik altijd een peperdure telefoonrekening. Ik sms’te met alle medewerkers wie er kon werken. Lang leve app zeggen we maar. In die tijd konden kinderen abonnementen afsluiten met 1000 sms jes gratis en bij mijn zakelijke abonnent was dat niet mogelijk. Ik snap het tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Ik paste niet in het goede hokje denk ik. Nu jaren later voel ik mij hetzelfde als het gaat om financieringen. Oversluiten, aanbouwen, uitbouwen, scheiden, ook ondernemers hebben een privé leven weer nog wel eens wat gebeurt. Maar wat zijn we anders dan onze werknemers! Ik denk dat ze voor “ ons soort” gewoon nog geen hokje verzonnen hebben.  Als je een salaris strook van een werkgever hebt, met en werkgeversverklaring erbij. Dan ga je met de bank in gesprek en krijg je je hypotheek als je inkomen het toelaat. En klaar is Kees.  Maar als je ondernemer bent .. o wee! Dan telt dat salaris niet wat je jezelf elke maand kunt uitkeren, al jare