Het thema van dit nummer van Bakkerswereld is ‘vegan’. Voor mij is dat een lastige productgroep. Net als glutenvrij, koolhydraatarm, suikervrij en wat er nog meer aan speciale wensen is. Maar eigenlijk zijn die wensen niet zo speciaal. Ik vind dat deze productgroepen er inmiddels ook gewoon bij horen, want mensen maken een keuze voor het een of het ander en dat is helemaal niet raar.
Maar is het dan ook niet raar dat wij het niet kunnen bieden? Als bakkerijspecialist voel ik me namelijk altijd een beetje schuldig als ik een klant geen keuze in vegan kan bieden. Dienstverlenend als we zijn vind ik het eigenlijk wel horen. Maar ik weet ook dat het maken van écht lekkere veganproducten een vak apart is. Het vergt een andere werk- en denkmethode dan je vroeger op school leerde. Ik durf zelfs te zeggen dat je deze producten alleen echt lekker kan maken als je het ook tot in je tenen voelt. Alleen dan maak je top veganproducten en kun je het ook zo verkopen.
Toch hoef ik mij niet schuldig te voelen, want ik ben specialist in andere dingen. Ik ben een traditionele bakker en specialist in roomboter, suiker, meel en bloem en alles wat je daarvan kan maken. Glutenvrij, vegan, koolhydraatarm? Daar zijn we geen specialist in. Je kan niet overal de beste in zijn. Vaak denk ik nog aan Enzo Pérès-Labourdette, winnaar van Heel Holland Bakt, die zelf vegan is. Wat maakte hij prachtige en lekkere veganproducten! Bij hem zag je dat het echt uit zijn hart kwam. Hij zou nooit een roomboter gevulde koek met zoveel liefde kunnen maken en al helemaal niet kunnen verkopen. En dat is denk ik meteen het antwoord.
Natuurlijk zijn er veel grondstofleveranciers die makkelijke oplossingen hebben voor lekkere veganproducten. En natuurlijk kun je een recept best uitwerken, waardoor je een paar ‘speciale’ producten hebt. Maar echt een mooi assortiment? Dat kun je dan niet van deze producten hebben.
Klanten vinden dat soms moeilijk te begrijpen: je bent toch specialist en dan heb je toch veel? Maar eigenlijk heeft de beste specialist maar één goed product. Nu zitten de meesten van ons met hun roomboter en suiker pet op, maar durven we ook een andere pet op te zetten? De meeste klanten vragen uiteindelijk om ‘gewoon’, maar als ik eerlijk ben zijn wij als specialist juist nooit gewoon. Tsja, als het makkelijk was, dan was iedereen wel bakker!
Greetje Dekker-Gutter
Reacties
Een reactie posten